In de afgelopen 4 jaar zijn de aantallen pelletkachels in Nederland met meer dan 400% toegenomen. Door deze explosieve groei is er natuurlijk ook wel eens wat fout gegaan. Dat het aantal incidenten is toegenomen is niet vreemd te noemen. Er zijn immers 55.000 toestellen geplaatst in de laatste 4 jaar. De toename van toestellen is op zicht geen probleem, wat wel een probleem is het aantal onervaren pelletkachel gebruikers en de vele misverstanden. Daarom zetten wij de pelletkachel misverstanden voor je op een rij.

Pelletkachel groei

Misverstand nr 1: Een pelletkachel heeft bijna geen onderhoud nodig

Waarschijnlijk heb je ergens op internet gelezen dat een pelletkachel bijna geen onderhoud nodig heeft en om deze reden wordt er pas nagedacht over onderhoud als de kachel slecht brandt. Het advies is juist om de pelletkachel dagelijks te reinigen en periodiek onderhoud na 900 branduren of 1 keer per jaar. Dat komt neer op 1 of zelfs 2 keer per stookseizoen onderhoud aan de kachel.  Dan hebben we het over onderhoud aan de kachel maar vergeet niet om ook de afvoer te reinigen. Bij telaat onderhoud aan je pelletkachel kan er brand ontstaan in de kachel of in het rookkanaal.

Misverstand nr 2: Het maakt niet uit welke houtpellets gebruikt worden

De meeste pelletkachel gebruikers selecteren de gebruikte houtpellets op prijs en kalorische waarde. De kans dat deze selectie methode je naar de juiste kwaliteit houtpellets brengt is zeer laag. Onze advies is om altijd gebruik te maken van blanke houtpellets gemaakt van naaldbomen. Verder moeten de pellets zijn voorzien van het ENplus A1 keurmerk en tussen de pellets moet weinig stof aanwezig zijn in de verpakking. Gebruik van donkere- of vochtige pellets geeft hogere slijtage aan je kachel een en zeer hoge kans op brand in afvoer en/of kachel.  

Misverstand nr 3: Een pelletkachel plaatsen is niet moeilijk

Als je niet kundig bent op het gebied van pelletkachels en/of rookgas afvoer methodes, laat dan de installatie over aan een vakman. Het aansluiten van een pelletkachel lijkt eenvoudig maar als je geen rekening houdt met wat er na een langere periode,  van gebruik,  kan gebeuren dan gaat het uiteindelijk mis.

Misverstand nr 4: Pellets komen uit Amerika en zorgen voor ontbossing 

Houtpellets gebruikt in pelletkachels voor verwarming van woonhuizen komen veelal uit oost- en west Europa. Het transport uit Amerika maakt de houtpellet te duur voor de Nederlandse consument en worden om deze reden niet in Nederland verkocht. In Europa wordt 50% meer bos aangeplant dan gekapt. Je moet dan denken aan landen zoals Duitsland, Oostenrijk en zwitserland maar ook ook veel in het oostblok. 

Houtpellets uit Europa