Waarom Co2 neutraal verwarmen ?

Doordat er steeds meer broeikasgassen vrijkomen, zoals Co2, warmt de aarde langzaam op. Door de opwarming is het wereldwijde klimaat aan het veranderen. Als dit zo doorgaat heeft dat een significante impact op de wereld bevolking, dus ook op ons Nederlanders! Om dit tegen te gaan moeten wij allen een actieve rol gaan spelen in de versnelling van het Nederlandse transitie plan. Dit plan is opgesteld om van fossiele brandstof over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Bijna 100% van de Nederlandse huizen worden verwarmd door aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof. De Co2 die vrijkomt bij verbranding, van aardgas, is niet Co2 neutraal en leidt tot Co2 overschot in de atmosfeer. De energie transitie kost tijd maar het klimaatprobleem en de Co2 overschot vragen om maatregelen die op korte termijn impact hebben. En dit zou de reden moeten zijn waarom iedere Nederlander moet gaan nadenken over zijn bijdrage aan het voorkomen dat het Co2 in de atmosfeer toeneemt.

Maar hoe kan ik dan Co2 neutraal verwarmen ?

De overheid motiveert, middels subsidie, om te stoppen- of te minder met aardgasverwarming. In hoofdlijnen zijn de gesubsidieerde hernieuwbare energie bronnen.

 • Co2 neutraal opgewekte elektriciteit
  • Warmtepomp verwarming
  • Electrisch verwarmen
 • Biomassa
  • Pelletkachels
  • Pelletketel cv
 • Zonne energie
  • Zonnecollectoren (warmwater)
  • PV panelen (opwekking stroom uit de zon)

Er is niet één Co2 neutrale oplossing welke past in alle situaties. Dus moet er per geval gekeken worden welke oplossing de beste is. Ook kan het zijn dat 100% zonder fossiele brandstof niet haalbaar is. Dat is op zich niet direct een ramp, ook al zou je 80% van je verwarming uit Co2 neutrale oplossingen halen dan is dat al een fantastisch succes om de overschot aan Co2 te lijf te gaan.

Waarom is biomassa Co2 neutraal ?

Over het algemeen wordt aangenomen dat Co2 neutrale oplossingen, geen Co2 uitstoot hebben. Maar daar gaat het in eerste instantie niet om. Waar het allemaal omdraait is de Co2 overschot niet verder laten toenemen, of zelfs laten afnemen. Het gaat dus om het evenwicht vinden.

De bomen produceren biomassa en hebben daar als bouwsteen Co2 bij nodig. De opgenomen Co2 laat de boom groeien en tegen de tijd dat de boom productie klaar is ( tijdsbestek 6 tot 30 jaar)  kan deze verwerkt worden tot houtpellets. Bij de verbranding van de houtpellets komt het Co2 vrij en kan opnieuw gebruikt worden voor de productie van hout. Dit noemen we dus hernieuwbare energie en het evenwicht waar naar gestreeft wordt.

Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag  naar pellets worden veel nieuwe productie bossen geplant. Hierdoor neemt de bebossing van de aarde toe, Op deze manier houdt het systeem zichzelf in evenwicht.

Fijnstof bij houtverbranding !

Klopt, er komt fijnstof vrij bij het verbranden van hout. Maar biomassa zal echt niet alle gas cv ketels overnemen in Nederland. En deel van de Nederlander zal kiezen voor een pelletkachel. Er staan op dit moment 50.000 pelletkachels te branden en 1 miljoen houtkachels. Een pelletkachel stoot 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel. Dit betekend dat iedere houtkachel die vervangen wordt door een pelletkachel, er nog eens 4 extra pelletkachels geplaatst mogen worden zonder het huidige fijnstof gehalte te verhogen.

Opm: Huidige houtkachel populatie draagt ongeveer 2% bij aan de totale fijnstof uitstoot in Nederland.

Daarom is aardgas niet Co2 neutraal

Aardgas productie heeft een tijdsbestek van ongeveer 1 miljoen jaar. In deze periode wordt Co2 opgeslagen in het gas. Het aardgas uit Groningen heeft Nederland in ongeveer 40 jaar opgestookt. Daarmee is er aardig wat overschot aan Co2 de lucht in geblazen. Want je mag gerust stellen dat dit niet opnieuw aardgas zal worden. En daarom is gasverwarming niet Co2 neutraal !

Wil jij ook Co2 neutraal verwarmen !

Is je interesse gewekt en ben je bereidt te onderzoeken of Co2 neutraal verwarmen in jouw situatie past? Wil je weten wat het gaat kosten en wat het je eventueel gaat besparen? Vul dan snel ons contact formulier in. Wij gaan voor je aan slag om je te helpen bij de reis naar Co2 neutraal verwarmen.