Wat kan ik besparen ?

Dit is een veelgestelde vraag. Het antwoord hierop verschilt per situatie (stookpatroon, isolatie), daarom is een eenduidig antwoord lastig te geven. Om een inschatting te geven, gaan we hieronder uit van de gemiddelde situatie in Nederland.

Aantal stookdagen in Nederland          
In Nederland wordt ongeveer 220 dagen per jaar gestookt. De verdeling van stookdagen bij verschillende temperaturen is als volgt:

Op basis van het aantal stookdagen kan de keuze gemaakt worden of de pelletkachel als hoofd of –bijverwarming zal dienen.

Altijd advies op maat     
Soms weegt de extra investering in een pelletkachel niet op tegen de meerkosten van het extra gasverbruik in de koude periode. Onze experts voorzien je graag van advies om samen tot de beste keuze te komen.

Gemiddelde verdeling gasverbruik       
Het berekenen van de besparing begint bij je gasverbruik. Het is daarom handig om te weten hoe dit is opgebouwd. Gemiddeld genomen ziet dit er per jaar (per persoon) uit als volgt:

- Tapwater: 100 m³ 

- Koken: 80 m³

Rekenvoorbeeld besparing       
Gemiddeld genomen bespaar je met een pelletkachel ruim €720,- aan aardgaskosten.

Het apparaat brandt ongeveer 7 uur per dag. Vermenigvuldig dit met het aantal stookdagen per jaar en je komt uit op een gemiddelde van 1540 branduren per jaar. Wanneer een pelletkachel correct is afgestemd op de woonkamer, is het gemiddelde verbruik 600 gram pellets per uur. Daarmee komt het verbruik per jaar uit op ongeveer 1000 kg houtpellets, wat gelijk staat aan ongeveer €360,- per jaar.

In dit rekenvoorbeeld is de besparing op verwarmingskosten ongeveer €360,- (€720 - €360).

De warmte van een pelletkachel wordt over het algemeen ervaren als comfort verhogend in vergelijk met gas. Gebaseerd op de gemiddelde besparing en de investeringskosten is de Julia Next [Link: https://www.rrpelletkachel.nl/julia-next.html] Anchor: “Julia Next”] een populaire keuze.