Veilig betalen
Snelle levering
Offerte op maat
Informatie en advies
Eigen showroom
Installatie NL
Veeg naar links

Pelletkachel en fijnstof

Pelletkachel en fijnstof
25 november 2018

Fijnstof in Nederland

Het RIVM heeft in 2008 bepaalt dat er 30 miljoen kg fijnstof, per jaar, in de Nederlandse lucht wordt uitgestoten. 95% van dit geheel was afkomstig van vracht verkeer en industrie. Tevens is een significant deel afkomstig van buurlanden. 5% van het totaal wordt door de burger, direct uitgestoten, in de vorm van auto verkeer en houtverbranding. 1,5 % van alle fijnstof wordt in twee dagen uitgestoten, namelijk met paasvuren en de jaarwisseling.

Fijnstof en houtverbranding

Van alle fijnstof in Nederland wordt 1,5% uitgestoten door verwarming middels houtverbranding. Ongeveer 500.000 houtkachels en 50.000 pelletkachels. Dit betekent dat van alle verwarming, door houtverbranding, maar 10% door een pelletkachel wordt ingenomen.

Fijnstof uitstoot pelletkachel

Een pelletkachel stoot 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel. Dus als het aandeel pellletkachels stijgt en de houtkachel vervangt, dan neemt de luchtkwaliteit toe in Nederland.

Er wordt vaak gezegd en geschreven dat een pelletkachel gelijk is aan een houtkachel. Waarom moet een pelletkachel dan voldoen aan strenge Europese normen , aangaande uitstoot, en houtkachels niet ?

Fijnstof en binnenhuis klimaat

Uit metingen van TNO blijkt dat in veel woonkamers het fijnstof gehalte hoger is dan buiten. Dit wordt veroorzaakt door koken en verbranden van (geur) kaarsen en wierook. Tevens blijkt dat veel afzuigkappen niet toereikend zijn om fijnstof weg te zuigen naar buiten. En pelletkachel, die de verbrandingslucht uit de woonkamer zuigt, helpt om de fijnstof naar een lager niveau te brengen. Immers, fijnstof dat vrij komt bij het koken, wordt continu afgezogen door de pelletkachel.