Veilig betalen
Snelle levering
Offerte op maat
Informatie en advies
Eigen showroom
Installatie NL

Kachel ontsteekt niet

Hoe ontsteekt een pelletkachel ?

De opstart van een pelletkachel is een zeer kritisch proces waarin veel fout kan gaan. Bij het niet juist verlopen van het proces kunnen er tevens gevaarlijke situaties ontstaan. En pelletkachel onsteekt de pellets middels hete lucht. De hete lucht wordt verkregen door een luchtstroom langs het electrisch verwarmingselement te voeren. Het element is geplaatst in een buis met een aantal gaten aan het begin (blaauwe pijl). Doordat er een luchtstroom langs het verwarmingselement wordt gezogen ontstaat er een hetelucht stroom (rode pijl)  Deze wordt tegen de pellets gezogen . Door de hete lucht gaan de pellets vergassen (rook) en bij de juiste temperatuur ontvlamt het gas, welke uit het hout vergast.

Opstart uitleg

Hoe weet een pelletkachel dat er vuur is ?

En pelletkachel kan het vuur niet zien want er zijn geen optische sensoren. In de uitlaatgas stroom hangt een temperatuur sensor welke constant de uitlaatgas temperatuur meet. Zodra de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt neemt de kachel aan dat er vuur is.

Waarom ontsteekt mijn pelletkachel niet ?

Het niet ontsteken kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de verschillende simtonen plus de oorzaken beschreven.

Geen vuur tijdens de opstart  - Foutmelding "No Acc"

Meestal wordt er als eerste gedacht dat het verwarmingselement niet functioneert. Maar als de kachel aan onderhoud toe is wordt er teweing lucht door de kachel gezogen en komt de hete lucht stroom niet voldoende op gang. Dit kan ook leiden tot een ploft waardoor er rook in de woonkamer kan komen. Ook kunnen de parameters niet juist zijn ingesteld, maar dat komt meestal voor als deze zijn gewijzigd. 

Let op !  Als de kachel aan het einde van de opstart cyclus toch gaat branden kunnen de vlammen zeer hoog zijn. Raak niet in paniek ! zorg dat de kachel wordt uitgezet op het display en trek nooit de stekker uit het stop contact ! Laat de kachel uitbranden en zorg dat de uitlaatgas ventilator blijft draaien.

Wel vuur maar toch fout melding "No Acc" of " Geen vuur"

Tijdens de opstart ontstaat er vuur maar na een aantal minuten komt er toch een fout melding met "geen vuur" of "No acc" ? De bron van deze fout melding is dat er binnen de vooraf gestelde tijd niet de vereiste uitlaatgas temperatuur gehaald is. Er zijn verschillende oorzaken voor deze foutmelding.

1. Vuur start telaat door teweinig pellet belading

Oorzaken:

A. Parameters niet correct

B. Onregelmatige pelletaanvoer door verstopping

C. Vochtige pellets

2. Vuur start telaat door onvoldoende hete lucht

Oorzaken

A. Kachel is aan onderhoud toe

B. Parameters niet juist

C. Verwarmingselement geeft niet voldoende warmte

3. Temperatuur sensor meet niet de correcte temperatuur

Oorzaken

A. Sensor niet juist gepositioneerd

B. Sensor defect