Pelletkachel fijnstof en gezondheid

Wanneer u kiest voor een pellethaard kiest u voor een duurzame verwarming. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat er in 2010 30 miljoen kilogram fijnstof werd uitgestoten in Nederland. Iets minder dan 5% hiervan is toe te schrijven aan de uitstoot van burgers in de vorm van auto rijden, houtkachels en houtverbranding in open haarden. Bij de pelletkachel is de fijnstof uitstoot wel 80% minder dan de uitstoot bij een houtkachel. Ter vergelijking: een houtkachel die 1.000 uur brandt stoot 3,5 kilogram fijnstof uit, een pelletkachel die 1.000 uur brandt stoot maar 0,68 kilogram uit. Daarbij heeft een houtkachel minder rendement dan een pelletkachel en zal dus ook meer gebruiken. Kortom, door een pelletkachel aan te schaffen kiest u voor een duurzame oplossing waarmee u de uitstoot van fijnstof vermindert, zowel binnen- als buitenshuis. 

Voor mensen met bronchitis, astma en COPD kan houtkachel fijnstof schadelijk zijn voor de gezondheid en klachten veroorzaken. Dit kan tijdelijk klachten aan de luchtwegen veroorzaken, maar ook tot blijvende longschade leiden. Wanneer u last heeft van bronchitis, astma of COPD is het belangrijk hierop te letten. De hoeveelheid fijnstof in de lucht en de tijd die je er mee te maken hebt, bepalen het risico voor de gezondheid. En daarom kunt u beter kiezen voor een pelletkachel dan een houtkachel. Voor meer informatie raden wij aan contact op te nemen met RR Trading!

pelletkachel en fijnstof               gezondheid en pelletkachel  

Pelletkachel fijnstof uitstoot

Een pellethaard is de schoonste kachel op hout, maar de pelletkachel fijnstof uitstoot is groter dan bij verwarming op gas of stroom. Maar vele malen kleiner dan bij een open haard, allesbrander of gewone houtkachel. Er zijn verschillende kachels die uw woning kunnen verwarmen: De eerste groep bestaat uit kachels die een ruimte verwarmen middels warme lucht, oftewel de luchtpelletkachels. De tweede groep omvat de CV kachels; deze worden in de woonkamer geplaatst. De derde groep wordt gevormd door de pelletketels. Deze nemen de volledige functie van uw gas CV ketel over. Met deze groep kunt u zonder gas uw woning verwarmen en voorzien van warm tapwater op biomassa brandstof.

De pelletkachel fijnstof uitstoot is een stuk minder dan bij houtkachels doordat de pelletkachel verwarmd wordt door houtpellets. Deze houtpellets, ook wel korrels genoemd, beschikken over een gelijkmatige samenstelling en zijn geschikt voor een goede verbranding. Daarnaast is de verbranding optimaal door de automatische regeling van de kachel. Wanneer u meer wilt weten over de fijnstof uitstoot raden wij aan contact op te nemen met onze deskundige klantenservice. Zij hebben jarenlange ervaring en helpen u graag verder!

Pelletkachel fijnstof | Voordelen

Een pelletkachel fijnstof heeft ook vele voordelen. Zo is het gebruik van een pelletkachel erg duurzaam en voordelig. Maar hoe duurzaam en voordelig? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet.

Subsidie

De overheid wil het gebruik van schone energie bevorderen waardoor u subsidie kunt ontvangen. Per groep haarden verschilt dit: Groep 1 Luchtpelletkachels: minimale subsidie €500,-. Groep 2 CV kachels: minimale subsidie €1.400,-. Groep 3 Pelletketels: minimale subsidie €1.250,-.

Zuinig

Vergeleken met een houtkachel is een pelletkachel een stuk zuiniger met hout. Bij beide wordt zo’n 85% van de energie uit hout gebruikt voor warmte. Bij een open haard is dit maar 10%. Dit is dus een groot voordeel van de pellethaarden.

Duurzaam

Daarnaast is een pelletkachel enorm duurzaam. Doordat hout als brandstof wordt gebruikt leidt dit tot minder uitstoot van CO2 dan verwarming op aardgas. De pelletes die worden verbrand zijn vervaardigd door zaagsel van duurzame bosbouw te mengen met water en met hoge druk door een matrijs te persen.

Pelletkachel en gezondheid

Fijnstof is ongezond voor de mens ! Maar de hoeveelheid fijnstof afkomstig van pelletkachels is te verwaarlozen in vergelijing met wat de industrie uitstoot. Daarnaast branden er in Nerderland 500.000 houtkachel en  ongeveer 50.000 pelletkachels. Aangezien de pelletkachel 80% minder fijstof uitstoot dan een houtkachel, komt het de gezondheid van de mens ten goede als de pelletkachel meer ingezet zou worden voor de verwarming van onze huizen.

Wanneer u vragen heeft over de pelletkachel fijnstof voordelen kunt u altijd contact met ons opnemen. RR Trading helpt u ook graag met de rookgasafvoer pelletkachel. Het is namelijk belangrijk dat u voor dit onderdeel specialisten inschakelt aangezien het een lastige klus is..

Pelletkachel en hoofdpijn

Bij lagere zuurstof percentage in een vertrek kan het gebeuren dat mensen hoofdpijn krijgen. Om deze reden is het wijs om voor een gesloten pelletkachel te kiezen, welke concentrisch wordt aangesloten. In het land waar de meeste pelletkachels branden (Italie) wordt het vanaf 2019 verplicht om pelletkachels concentrisch aan te sluiten. Dat is natuurlijk niet voor niets !

Stof allergie en pelletkachel

Mensen met een stof allergie zullen zich afvragen of een pelletkachel mogelijk is, zonder gezondheidsklachten te krijgen. Het antwoordt is dat het zeker mogelijk is maar kies dan wel voor een gesloten toestel.  Pelletkachels kunnen onderverdeelt worden in twee groepen:

* Open toestel

* Gesloten toestellen

Voor mensnen met een stof allergie is het aan te raden om voor een gesloten toestel te kiezen. Bij gesloten toestelen, welke concentrisch aangesloten worden, is de lucht aanvoer en rookgas afvoer hermetisch afgesloten van de woonkamer. Tevens is de pellettank volledig luchtdicht afgesloten. Deze factoren maken het onmogelijk dat er stof en/of geur in de woonkamer kunnen komen.

Een ander voordeel van gesloten toestellen is dat het stille pelletkachels zijn .