Veilig betalen
Snelle levering
Offerte op maat
Informatie en advies
Eigen showroom
Installatie NL

Stille pelletkachel | Geen lawaai ventilatoren | RR Trading

Stille pelletkachels

RR trading heeft 5 verschillende pelletkachels in het assortiment welke zeer stil zijn. Is het geluid een belangrijke item voor u, dan raden wij aan om de verschillende kachels te komen beluisteren in de showroom.

Pelletkachel CayenneStille pelletkachel NormaStille pelletkachel Artel Elite 98         Stille Pelletkachel redonda              Julia Next pelletkachel

Wat maakt een stille pelletkachel ?

Het geluid van een pelletkachel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door drie functies binnen de kachel:

✓ Pelletaanvoer

✓ Afvoer Rookgassen

✓ Afvoer warme lucht

Pellet aanvoermethode

Start/stop pelletmotor

Om de pellets vanuit de tank naar de brander te transporteren, wordt een motor met een vertragingskast gebruikt. Deze motor drijft de vijzel of het radwiel aan. De dosering wordt in de regel bepaald door de variabele draaitijd van de vijzel. Dit betekent dat de motor over het algemeen om de 6 seconden start en met X seconden draait. Het start- en stopmoment van de motor is hoorbaar. Er zijn ook pelletkachels waarin twee vijzels nodig zijn (bodemvoeders). Hierin zijn dus twee electromotoren geplaatst waardoor het geluid twee keer gehoord wordt.

Continu draaiende pelletmotor

Er zijn ook pelletkachels waarbij de pelletmotor continu draait en de dosering bepaald wordt door de draaisnelheid. Omdat de motor niet stilstaat kan het toerental een heel stuk naar beneden. Dat maakt dat de motor in het geheel niet meer hoorbaar is.

Continu pelletaanvoer

Conclusie pelletaanvoer

En pelletkachel met continue pelletaanvoer is een stille pelletkachel

Afvoer Rookgassen

De rookgassen van een pelletkachel worden door een ventilator naar buiten gedreven. Het toerental dat de ventilator moet draaien, maakt de kachel meer of juist minder hoorbaar. Technisch gezien zijn er twee uitvoeringen van de pelletkachel: open toestellen en gesloten toestellen

Open pelletkachel

Bij een open pelletkachel zijn de branderkamer en de pellettank niet volledig luchtdicht. Dit is voor het normaal functioneren geen probleem, want de ventilator zuigt zoveel lucht uit de branderkamer dat deze op onderdruk komt. Maar om de valse lucht te compenseren moet de ventilator meer toeren maken. Dit maakt dus meer geluid! 

Gesloten pelletkachel

Zoals de naam al doet vermoeden zijn bij een gesloten pelletkachel de pellettank en branderkamer hermetisch afgesloten. De ventilator zal hier ongeveer 1000 toeren minder snel draaien, want de valse lucht hoeft niet meer gecompenseerd te worden. Dit maakt de gesloten pelletkachel een stuk stiller. Een ander pluspunt van deze uitvoering is dat er geen fijnstof in de woonkamer kan komen als de kachel niet aan is.

Conclusie afvoer rookgassen 

Een gesloten pelletkachel is een stille pelletkachel.

Gesloten pelletkachel

Afvoer warme lucht

De warme lucht die de kamer moet gaan verwarmen, wordt afgevoerd door een ventilator. De verplaatsing van lucht en het toerental van de motor zijn hoorbaar.

Warme luchtafvoer zonder ventilator

Er zijn pelletkachels waarbij de warmtewisselaar zo gebouwd is dat de warme lucht op natuurlijke wijze afgevoerd wordt. Hierdoor is de afvoer van warme lucht niet meer hoorbaar.

Stofallergie en gesloten pelletkachels

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn gesloten pelletkachels stiller door de hermetisch gesloten pellettank. Door deze eigenschappen worden gesloten pelletkachels niet alleen rustiger en stiller maar ook geschikt voor mensen met stof allergie. Immers er wordt minder lucht en stof in beweging gebracht en de pellettank is volledig hermetisch gesloten. Hierdoor kan de pellet stof en pellet geur niet in de woonkamer komen.

Conclusie voor mensen met stof allergie

Gesloten pelletkachels zijn zeer geschikt voor mensen met stof allergie.